Αρχική >> News >> Υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου ΣΔΙΤ δύο νέων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα και την Ήπειρο

Υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου ΣΔΙΤ δύο νέων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα και την Ήπειρο

13.03.2013 - 00:00

Εγκρίθηκαν σήμερα, με Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα και την Ήπειρο, με αναθέτουσες αρχές τον Δήμο Κερκυραίων και την Περιφέρεια Ηπείρου αντίστοιχα.

Η εγκατάσταση της Κέρκυρας θα διαχειρίζεται ετησίως περίπου 87 χιλ. τόνους, το σύνολο δηλαδή των αστικών απορριμμάτων που παράγονται στη διοικητική έκταση της Κέρκυρας, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων της νήσου.

Οι υποδομές της Περιφέρειας Ηπείρου αντίστοιχα, θα διαχειρίζονται περίπου 150 χιλ. τόνους, περιλαμβάνοντας το σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται σε ολόκληρη τη διοικητική έκταση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Οι ιδιωτικοί φορείς σύμπραξης για τα δύο έργα θα επιλεγούν με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων στις εν λόγω περιοχές, για χρονικό διάστημα έως 27 έτη.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων, ενώ προβλέπεται οι επενδύσεις να συγχρηματοδοτηθούν και από το ΕΣΠΑ.

Η αξία των συμβάσεων των δύο νέων έργων ανέρχεται σε 210 εκ ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 2,1 δις ευρώ.

Την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής προέδρευσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης και μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρος Καλογιάννης, οι υφυπουργοί κ.κ. Νότης Μηταράκης και Κυριάκος Βιρβιδάκης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Μάρω Ευαγγελίδου, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Γιάννης Τρεπεκλής.